Patiekiamo vyno temperatūra

Pirma ir pagrindinė taisyklė – raudonasis vynas turi būti patiekiamas vėsaus kambario temperatūros, o baltasis šaltas (bet ne ledinis!).

Jei vynas patiekiamas per šiltas, jame sustiprėja alkoholio, rūgštingumo, cukraus pojūtis. Jei per šaltas, dalies niuansų tiesiog nejaučiame. Abiem atvejais prarandamas vyno skonio ir aromato balansas, kompleksiškumas.

Vyno patiekimo temperatūra daugiausia priklauso nuo vyno tipo.

Baltasis vynas

  • Turi būti paprasčiausiai atšaldomas šaldytuve.
  • Kuo saldesnis ir lengvesnis baltasis vynas, tuo šaltesnis jis turi būti, bet ne žemesnės nei  +5o C temperatūros.

Raudonasis vynas

  • Turi būti patiekiamas +16-18oC temperatūros.
  • Kuo lengvesnis raudonasis vynas, tuo labiau jis gali būti atšaldomas. Jaunas raudonasis vynas, pavyzdžiui, Beaujolais ar Pinot Noir, Tempranillo ar Sangiovese, patiekiamas +14-16oC temperatūros.
  • Kuo vynas sodresnis, tuo jis gali būti šiltesnis, tačiau ne daugiau +19oC temperatūros.

Temperatūra

Vynuogių rūšis

+6-8o C

Dauguma baltųjų vynų, paprastai gaminamų iš Aligote, Chardonnay, Chenin Blanc,  Gewurztraminer,  Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Soave, Sylvaner, Viognier ir kt. vynuogių rūšių.

+9-11o C

Pilno kūno, sodrūs, aukštos kokybės baltieji vynai, tokie, kaip baltieji iš Burgundijos ar Sauternes vynai. Taip pat gali būti patiekiami lengvi raudonieji Beaujolais.

+15-18o C

Dauguma raudonųjų vynų, dažniausiai gaminamų iš Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Gamay, Grenache, Merlot, Nebbiolo, Pinot Gris, Sangiovese, Syrah/Shiraz, Zinfandel vynuogių rūšių.

Jeigu svečiai Jus užklupo netikėtai, greičiausiai butelį vyno atšaldysite įdėję  jį į ledukus, užpiltus vandeniu. Taip ledinis vanduo maksimaliai liečiasi prie viso butelio paviršiaus ir greičiausiai jį šaldo.